Во Штип, за два дена се отруени речиси 30 кучиња

Во Штип, за два дена се отруени речиси 30 кучиња


Отровот ланата е расфрлан на повеќе локации, но најголема концентрација има во населбата Сењак, каде што настрадаа не само кучиња скитници, туку и десетина кои имаат сопственици.

За два дена во Штип се отруени речиси 30 кучиња. Отров, најверојатно од типот ланата, е расфрлан на повеќе локации, но најголема концентрација има во населбата Сењак. Токму овде има и намногу отруени кучиња, објави Телевизија Стар. Дел од нив се скитници, но настрадаа и десетина кучиња кои имаат сопственици, а кои во допир со отровот дошле при редовните прошетки. 

– Тоа е проблем со кој постојано се соочуваме. Отровот се расфрла на места каде кучињата често се движат и доаѓаат во допир со него – појасни д-р Крсто Митев, лекар по ветеринарна медицина. Проблемот со кучињата скитници е алармантен во сите општини во регионот, а во Штип тој особено ескалира последнава година, кога нивниот број драстично се зголеми. 

– Во изминатата година немавме заловувања на кучиња. Оваа година планираме да спроведеме неколку акции во текот на март – изјави Лазо Богатинов, комунален инспектор од Општината. Отровот ланата е еден од најсилните отрови и освен за животните, тој е потенцијална опасност и за луѓето. Токму поради ова штипјани бараат брза интервенција од Општината. 

– Надлежните треба да си преземат мерки и да ги тргнат кучињата од улиците, труењето не е решение – вели штипјанец во анкетата на телевизијата. Од Општината информираат дека решението на проблемот е на повидок. 

– Имам информација дека во иднина нема да се склучуваат договори со компанијата од Куманово. Штипското јавно претпријатие „Стипион“ веќе почна со изградбата на стационарот за бездомни кучиња – вели Богатинов. Во изминатиов период, освен во Штип, труења на кучиња беа регистрирани и во Кочани и Берово

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно