Во 87 година почина филмскиот Моцарт-Милош Форман.

Во 87 година почина филмскиот Моцарт-Милош Форман.


Милош Форман антиавторитативниот режисер, кој поради уметничка слобода што му ја нудеше Америка ја напушти родна Чешка, почина во 87-та година од животот.

Тој е е награден со Оскар за филмовите “Лет над кукавичјето гнездо“,со Џек Николсон, и “Амадеус“, почина по кратко боледување , кажа неговата сопруга Мартина.Неговиот менаџер Днис Аспланд ја потврди веста за смртта на режисерот.Форма ги режираше и филмовите Народот против Лари флинт и Човек на месечината.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно