ВИДЕО: Пред 7 децении пееше за грчките комунисти, денеска против Македонија и левицата

ВИДЕО: Пред 7 децении пееше за грчките комунисти, денеска против Македонија и левицата


рчкиот композитор Микис Теодоракис пред 70 години ја испеал химната на ЕАМ – ЕЛАС односно „Национално ослободителен фронт на Грција“, потсетува историчарот Димитар Љоровски Вамваковски

Денеска тој во Атина фрлаше “дрвја и камења” по левицата која ја обвини за предавство затоа што сака да прифати зборот Македонија да биде дел од решението за името.

ЕАМ – ЕЛАС (НОФ, НФ, Ethniko Apeleftherotiko Metopo, скретено ЕАМ, на грчки: Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο), била масовна политичка организација за борба, на целото население на Грција во текот на Втората светска војна, против италијанските, германските и бугарските окупатори.

Главна улога во фронтот имала Комунистичката партија на Грција. На многу начини, ЕАМ наликува на југословенскиот НОФ (Народно ослободителен фронт).


Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно