Стокхолм со автобуси без возачи

Стокхолм со автобуси без возачи


Во Стокхолм се појави автобуси без возачи-се работи за две возила кои превезуваат патници на делницата долга 1,5 километар со брзина 20 км/ч.

Автобусите возат од шопинг центарот „Кист“ до „Викторија тауер“, северно од Стокхолм.

Автобусите немаат волан, но во случај на потреба, со нив може да се управува рачно.

Поради шведските закони, во возилата и понатаму се наоѓа возач, но тој се вклучува во управуавњето само во случај на опасност.

Во самовозачките автобуси има место за 12 лица, а нивното користење е бесплатно, наведуваат шведските медиуми.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно