Со среќа –Баба Марта

Со среќа –Баба Марта


Јапонци со црвени и бели волнени конци плетеа мартинки на собирот кој викендов го организираше македонската амбасада во Јапонија во Меѓународниот центар за уметност Токио .

Обичајот да се плетат мартинки и да се носат како украси во месецот кога пристигнува пролетта. Културните практики поврзани со 1. март станаа дел од светското културно наследство откако беа запишани на репрезентативната листа на УНЕСКО за нематеријално културно наследство на човештвото. Бидејќи обичаите се практикуваат во повеќе земји, предметот го подготвија Македонија, Бугарија, Молдавија и Романија.

Промоцијата на ова културно наследство го организираа нашата амбасада во соработка со амбасадите на останатите три земји и Меѓународниот центар за уметност – Токио. - Присутните можеа да ги проследат презентациите на дипломатските мисии, учествуваа во работилници за изработка на мартинки, се запознаа со промотивните штандови на четирите земји, слушаа традиционална музика и уживаа во органскиот чај и колачи од споменатите земји – вели Андријана Цветковиќ, нашата амбасадорка во Јапонија. Обичајот познат како „Баба Марта“ подразбира размена и носење на нараквици и брошеви изработени од волнени црвено-бели конци познати. Кај нас се познати како мартинки, во Бугарија како мартеница, а во Молдавија како martisor. Овие културни практики се пренесуваат од антички времиња, а се поздравува и слави доаѓањето на пролетта. Главната практика се состои во подготовка, размена и носење на мартинка што се закачува на дрво или се става по камен при здогледувањето на првиот штрк, ластовичка или расцутено дрво

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно