СКАНДАЛ: Скопјанка не сакала да даде мито, па и било одземено посвоеното дете

СКАНДАЛ: Скопјанка не сакала да даде мито, па и било одземено посвоеното дете


Посвојувањето дете за Кристина Кузманова значело исполнување на животниот сон – да стане родител.

Таа тврди дека и биле побарани 2000 евра, сума која прифатила да ја плати откако ќе заврши адаптивниот период. Кога дошло времето за плаќање, сфатила дека шалтерот на кој била упатена, всушност и не постои, а парите требало да ги даде на рака. 

„Ми побара пари, 2000 евра и знаев за пари. Јас и реков да ми даде црно на бело и ќе платам.“ - вели Ленче Коцевска. Парите не ги искеширала и тврди дека од тој момент станала предмет на институционален прогон. Веднаш потоа, комисијата за посвојување проценила дека детето не може да живее со бабата која патела од склероза, по што експресно била сместена во геријатрија каде починала само неколку недели по приемот. За неполн месец Кузманова останала и без синчето. 

Членовите на комисијата за посвојување по чија наредба и било запшано детето во градинката, ја повикале таму и ја обвиниле за малтретирање. 

„Тогаш последен пат го видов... немаше модро... само тогаш успеав да го гушнам...“ - вели таа. Потоа следел и судски процес, за кој Кузманова тврди дека е монтиран, и е осудена за семејно насилство на 3 годишна условна казна. Тврди дека не и било дозволено да повика сведоци, а фотографиите од повредите кои биле прикажани, според неа, биле од друго, постаро дете.

Разговор со детето извршил единствено членот на комисијата кој се водел како старател, и тоа насамо. „На сликите имаше дете со нормално уше, не беше клемпаво како на моето дете.“ - вели таа. 

Според информацијата која ја добивме од министерството, детенцето кое било одземено од Кузманова сега е посвоено од друго семејство.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно