Шверцерска философија:Златен ајвар,златно млеко, златен ауспух

Шверцерска философија:Златен ајвар,златно млеко, златен ауспух


Златен накит е наоѓан дури и во тетрапак-сокови и млеко, во готова храна, во отвори на закачалки за облека, па дури пред неколку години еден шверцер се обидел да прошверцува килограм и половина златен накит во неколку тегли ајвар.

Шверцот на злато отсекогаш бил привлечен за шверцерите низ целиот свет. Многу често вакви случаи се забележуваат и меѓу границите низ балканските земји. Во прилог на ова тврдење оди статистиката, која вели дека во претходните три години во Србија се запленети повеќе од 40 килограми од овој драгоцен метал. Златото на црниот пазар во Европа е многу атрактивно. Шверцерите на злато најчесто се многу креативни и снаодливи кога станува збор за начините и принципите што ги користат за да успеат да го скријат златото од цариниците. Златен накит е наоѓан дури и во тетрапак-сокови и млеко, во готова храна, во отвори на закачалки за облека, па дури пред неколку години еден шверцер се обидел да прошверцува килограм и половина златен накит во неколку тегли ајвар. 
Цариниците велат дека често се случува при претресите да најдат злато што патниците не го пријавуваат, бидејќи сметаат дека станува збор за личен накит. Тие појаснуваат дека за личен наките се смета сѐ што патникот носи на себе и додаваат дека доколку патникот на својот врат стави килограм златни синџири или во торба што му виси на рамо, може веднаш да смета дека тоа нема да помине кај цариниците.

Пред извесно време на граничниот премин Градина, меѓу Србија и Бугарија, граничарите испразниле преполн багажник на возило во кое во празнината за алат бил скриен накит со вредност од околу пет илјади евра. Сведоците на настанот велат дека патниците биле видно возбудени, врескале и протестирале против прегледот на возилото, додека цариниците ја работеле својата работа. 
На граничниот премин Табановце - Прешево, на македонско-српската граница, пред неколку години од празнината на автомобил се извадени и пронајдени 14 килограми златен накит и 100 илјади евра. Уапсениот шверцер, кој, патем, бил Македонец, патувал сам и рекол дека нема ништо да пријави, но цариникот на границата го упатил на преглед со мобилен скенер. На снимката се уочени неправилности кај менувачот и кога граничарите го исекле алуминиумскиот лим околу ауспухот, забележале дека возилото е модифицирано за да може со него да се шверцуваат материјали. Со понатамошната демонтажа на сите модифицирани делови од возилото се пронајдени 47 пакети со злато, со тежина од 14,5 килограми, меѓу кои биле скриени и 99 илјади евра во апоени од по 500 евра.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно