Шверц на скапоцено камење

Шверц на скапоцено камење


На Интернационалниот аеродром Скопје  се откриени и запленети 30 парчиња златен накит, 1 златна пара, 2 употребувани преносни компјутери, 2 употребувани мобилни телефони, 1 употребуван рачен часовник и 973 драгоцени камења.

о текот на минатата недела, царинските службеници открија една царинска измама и спречија повеќе обиди за криумчарење разна стока, при што привремено се задржани златен накит, драгоцени камења, возило со бункер, мобилни телефони, преносни компјутери, рачен часовник, облека, 3Д очила, цигари, кафе и фалсификати. Во два одвоени случаи на Интернационалниот аеродром Скопје  се откриени и запленети 30 парчиња златен накит, 1 златна пара, 2 употребувани преносни компјутери, 2 употребувани мобилни телефони, 1 употребуван рачен часовник и 973 драгоцени камења.

Во првиот случај, при личен претрес на албански државјанин кој допатувал со лет од Стокхолм и контрола на неговиот багаж, биле пронајдени 30 парчиња златен накит (прстени, нараквици, синџири, обетки и медаљон) со вкупна маса од 230 грама, 1 златна пара со маса од 8 грама, 2 употребувани преносни компјутери MacBook, 2 употребувани мобилни телефони Iphone и 1 употребуван рачен часовник МontBlanc.  Непријавените производи се привремено задржани а против патникот ќе биде поведена соодветна постапка.

Во вториот случај, при личен претрес на турски државјанин кој допатувал со лет од Истанбул, во џебовите од неговите панталони биле пронајдени 11 ќесички со вкупно 973 драгоцени камења со вредност од 4.720 американски долари. Непријавените производи се привремено задржани а против патникот ќе биде поведена прекршочна постапка, велат од Царинска управа.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно