Противзаконски правеле досиеја за дејците од културата

Противзаконски правеле досиеја за дејците од културата


Во една штипска институција, која не е геријатрија, откриено е депо со папки.Америка не е откриена, откриено е дека тоа биле персонални досиеја, за личности во Штип, значајни авторски имиња , но и вработени во дејноста култура и уметност.

Поранешниот раководител А.Ш. како истакнат партиски активист креирал досеаја, за овие личности , со темелна анализа и на креативноста, но и и неговите политички ставови.Прашањето до надлежните е кој дозволи да се прават вакви досијеа, ако е довчерашната партија на власт, таа треба да ги сноси и последиците од неовластеното следење и водење на лични досеаја за граѓани на Штип.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно