Приказна за два волка: Се чита за 20 секунди, но пораката останува вечно

Приказна за два волка: Се чита за 20 секунди, но пораката останува вечно


Еден стар Индијaнец и неговиот внук седеа пред Сведоците. Дедото се обиде да му донесе на помладото дете колку што е можно повеќе мудрост и знаење и затоа го опреми за животот што му беше пред него.

Затоа му ја раскажа оваа приказна. – Во секој човек се одвива тековна битка. Ова е затоа што во нас има два волци – започнува мудриот индијанец.

– Како двајца волци? Запраша малото момче. 

– Еден е ЛОШ! Тој е страв, лутина, завист, огорченост, лажна гордост, алчност, его, но и тага, самосожалување и сожалување. Но, постои и добар! Тој е радост, спокојство, љубов, надеж, лакомост, добрина, сочувство, великодушност, вистина и вера – наведува Индијанецот. 

– И … Кој волк победи? Праша внукот без здив. “Оној кој јаде повеќе”, му рече кратко мудриот дедо.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно