Пентагон развива оружје, против Русија и Кина

Пентагон развива оружје, против Русија и Кина


Пентагон започнал нов воен проект со кој треба да се обезбеди развој на сонично оружје кое ќе биде контра тежа на технологијата со која веќе располагаат Русија и Кина, со што се очекува САД да влезе во нова трка за вооружување.

За оваа цел е ангажирана компанијата Raytheon која ќе го развива оружјето за што ќе имаат рекорден профит.

„Спротиставувањето на чистите закани за нацијата со напредна технологија е рапидно поле за развој на Raytheon, посебно во делот од бизнисот кој е гласифициран. Моќните земји работат напорно за да ја намалат разликата со можностите на САД, што значително ја зголемува побарувачката од американските нарачатели“ се пофали Том Кенеди, претседавачот на Raytheon и главен извршен директор.

Raytheon работи на развој на ракети и е еден од лидерите на тоа поле, а сега ќе развива суперсонични системи кои треба на Пентагон да му донесат такттичка и технолошка предност пред сличните системи на Русија и Кина. 

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно