Народни верувања: Луѓето родени во април треба да се пазат само од една лоша работа

Народни верувања: Луѓето родени во април треба да се пазат само од една лоша работа


Април е месец кога природата се буди. Луѓето верувале дека со будење на природата сите стари грижи си заминуваат и дека април е време за смеење и за добро расположение.

Се верува дека секој месец во годината не е ист. Има среќни и несреќни, добри и лоши, тие кога треба да се избегнуваат одредени планови и тие кога треба да работите и да се обидувате. Така на луѓето родени во одредени месеци почнале да им се припишуваат посебни карактеристики. Многу време пред хороскопот и астрологијата тоа било светски познато. Април е месец кога природата се буди. 

Луѓето верувале дека со будење на природата сите стари грижи си заминуваат и дека април е време за смеење и за добро расположение. Кој ќе се радува во овој месец, ќе се радува цела година. Исто така април е добар месец и за венчавка. Народната мудрост кажува: „Омажи се во април кога можеш! уживање во неа, уживање во него.” 

Со април се поврзани и среќни случувања. Постои само една лоша работа. Луѓето кажуваат дека не е добар знак ако во април има суша. Децата кои се родени во април се со ведар дух, вредни и добронамерни. Склони се на шеги, па некогаш и на своја сметка. Тие се омилени во друштвото затоа што сакаат добра забава, а чувањето тајни им е специјалност. 

Сепак знаат да бидат тврдоглави, па тешко примаат совети дури и кога се добронамерни. Како што кажува народниот календар, тие треба да се чуваат од болести на цревата и главоболки.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно