Ма каков фудбал, ова е тежок бизнис

Ма каков фудбал, ова е тежок бизнис


Шпанци ги откупија ТВ правата за Серија а за 1.500.001.000

Италијанските ТВ станици „Скај“ и „Медијасет“ сметаа дека е тоа е премногу. Но управата на лигата се коцкаше кога одлучи да ги одбие домашните понуди и одлучи да ја почека шпанската „МедиаПро“. Со единствен услов: Минимална цена од 1.500.000.000 евра (Милијарда и петсотини милиони).

Ризикот се исплатеше. „МедиаПро“ понуди точно 1.000 евра повеќе од миниминалната сума, па така стана ексклузивен сопственик на правата за пренос на натпреварите од Серија А за периодот од 2018 до 2021 година.

Според ова може да се каже дека Серија А годишно ќе заработува околу 500.000.000 евра, а поголемиот дел од оваа сума ќе поделат клубовите кои во последно време не успеваат финансиски да им парираат на клубовите од останатите првенства.

Сепак и после овој договор нема да бидат на нивото на најголемите. Премиер лигата за тригодишен договор добива околу 6.000.000.000 евра (иако дава дел и на клубовите од Чемпиншип), Примера наскоро би можела да потпише договор вреден 2.300.000.000 годишно, а Бундес лигата добива 4.500.000.000 за период од четири сезони.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно