Коѕијас побара менување и на учебниците во Албанија

Коѕијас побара менување и на учебниците во Албанија


Mинистерот за надворешни работи на Грција, Никос Коѕијас денеска изјави дека Албанија треба да ги „прочисти“ школските учебници од „прашањето за Чамите“.

Mинистерот за надворешни работи на Грција, Никос Коѕијас денеска изјави дека Албанија треба да ги „прочисти“ школските учебници од „прашањето за Чамите“. Тој објасни дека во текот на разговорите на заедничката експертска комисија, грчката страна јасно им ставила до знаење на албанските претставници дека термините „албански територии во Грција“ и поимот „Чамарија“ за дел од грчката територија, треба да бидат избршани од учебниците по историја и географија, бидејки тоа се иредентистички поими.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно