Кандидатот за Оскар, „The shape of water“ е плагијат?

Кандидатот за Оскар, „The shape of water“ е плагијат?


,,Oбликот на водата“, конкурент за Оскарите за најдобар филм, доби тужба за плагијат, во која било наведено дека неговиот заплет за романтичната врска меѓу хигиеничарката и таинственото водно суштество е земен од театарска претстава.

Во тужбата, поднесена од семејството на добитникот на Пулицер, Паул Зиндел, творец на претставата, било наведено дека „режисерот Гиљермо дел Торо, продуцентот Даниел Краус и филмското студио „Фокс срчлајт“ дрско „ја препишале приказната, елементите, ликовите и темата“ од претставата на покојниот театарски автор од 1969 година. „Обликот на водата“ е номиниран во најмногу, односно во 13 категории за Оскарите, вклучително и за најдобар филм и режисер. 

Тужбата била предадена еден ден откако гласачките ливчиња биле пратени на некои од осумте илјади членови на Академијата, кои одлучуваат кој ќе добиe Оскар. Тужбата, броела повеќе од 60 сличности меѓу претставата „Дај да го слушнам твојот шепот“ и „Обликот на водата“. 

Во неа било наведено дека „и покрај впечатливите сличности меѓу претставата и очигледно од неа изведениот филм, обвинетите не се ни обиделе да побараат дозвола за правата на претставата на Зиндел, ниту го навеле како автор“. 

Од „Фокс срчлајт“ рекле дека ваквото тврдење е „без основа и тотално безвредно“, дека тужбата е темпирана да се „поклопи со гласањето за Оскарите, како би се извршил притисок врз студиото набрзина да се постигне договор“.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно