Канадски психијатар тврдел дека лекува хомосексуалци, а влегувал во врска со пациентите

Канадски психијатар тврдел дека лекува хомосексуалци, а влегувал во врска со пациентите


Еден психијатар вовел терапија за лечење од хомосексуализам, а на крај е обвинет дека имал секс со пациентите.

Сепак, додека ги лечел мажите тој со нив имал секс, а во една прилика имал секс и во ординацијата. Иако повеќето обвиненија за сексуално злоставување се од почетокот на новиот век, докторот и понатаму ги негира. Дисциплинската комисија во својот извештај навела дека геј-пациентите мислеле дека сексот е дел од терапијата. 

„Ниеден пациен т не ја опиша емотивната или романтичната страна на сексуалната активност со докторот, туку и двајцата мислеле дека е дел од терацијата и лек против хомосексуалност затоа што докторот им рекол дека би требало да го практицираат сексот,а не да фантазираат за него“, се наведува во извештајот. 

Лиценцата му е одземена, особено затоа што Светската здравствена организација ја исфрли хомосексуалноста од листата на ментални заболувања во 1992 година, а лечењето како опција одамна е отфрлено.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно