Како најдобро да се заштитите од ниските температури?

Како најдобро да се заштитите од ниските температури?


Изложеноста на ниски температури, како на отворено така и во затворен простор, различно влијае на здравјето кај луѓето и може да предизвика различни симптоми.

Со правилно однесување и адекватна подготовка можеме да ги спречиме или значително да ги намалиме последиците кои ладното време може да ги предизвика.

Докторите првенствено препорачуваат зајакнување на имунитетот. Добро е што помалку да престојувате во затворено, во задимени или загадени градски простории.

Ако околностите не овозможуваат консумирање на свежо овошје и зеленчук, би требало секојдневно да се земаат препарати кои ги содржат потребните витамини и минерали.

Исто така, многу е важно доволно да се спие и да се биде одморен.

Покрај гардероба прилагодена за временските услови, заштита на главата, рацете и покривање на устата со шал, со цел да се спречи директно вдишување на ладниот воздух, докторите препорачуваат и избегнување на тешка физичка работа на отворено.

Оние кои за загревање на куќа или стан користат цврсто гориво или гас, се препорачува да водат сметка за редовно проветрување на просториите.


Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно