Како да спречите дебелеење кај детето? Еве како....

Како да спречите дебелеење кај детето? Еве како....


Дебелеењето кај децата е проблем во светот. Децата се’ помалку се играат надвор, помалку јадат дома, а тоа доведува до нивно дебелеење.

Еве што советуваат педијатрите, доколку сакате да спречите вашето дете да се здебели.

Прва работа на која треба да внимаваат мајките е витаминот Д во текот на бременоста. Истражувањата кои неодамна биле објавени во списанието  Pediatric Obsesity, покажале дека кај жената која има недостаток на витамин Д во текот на бременоста, се зголемува ризикот од здебелување на детето.

Еве неколку совети од др. Едвин Равел, чија специјалност е дебелеење кај детето,

Доете го бебето

Доењето е најдобра исхрана за новороденчето, а го намалува ризикот од здебелување за 4%.

Храната треба да биде балансирана

За да децата имаат доволно енергија и правилен развој, потребни им се три оброци и две ужинки.

Потрудете се децата да бидат физички активни

Колку и да сте изморени кога ќе дојдете од работа, водете ги децата надвор.  Кратката прошетка ќе придонесе за здравје и рани навики во раното детство, а половина час гледање цртани филмови е губење на време.

Погрижете се детето да спие доволно

Недостатокот на сон го зголемува ризикот од здебелување.  На децата помали од 3 години потребно им  е сон меѓу 11 и 12 часа во текот на ноќта. Ако детето е ненаспиено, во текот на денот ќе биде уморно, ќе нема енергија да се игра,  туку ќе сака да седи и да гледа телевизија.

Избегнувајте пржена храна и сокови

Гответе ја или печете ја храната. Избегнувајте пржена храна, а децата научете ги дека водата е најдобар пијалок.


Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно