И тако 88 пута је пала на нож

И тако 88 пута је пала на нож


20-годишниот Давид Комшиќ, обвинет дека на 22. февруари минатата година на Улицата "Sveti Josip Radnik 16" ја убил својата поранешна девојка Кристина Крупљан, задавајќи и вкупно 88 убодни рани

Во загрепскиот Жупански суд продолжило судењето на 20-годишниот Давид Комшиќ, обвинет дека на 22. февруари минатата година на Улицата "Sveti Josip Radnik 16" ја убил својата поранешна девојка Кристина Крупљан, задавајќи и вкупно 88 убодни рани во нејзината "Opel Astra", откако таа му соопштила дека ја раскинува врската.

Пред судот со кој претседавала судијката Сања Мазалин, денес завршите зборови ги изнеле Наталија Славица, заменичка на жупанскиот државен адвокат, адвокатот на Комшиќ, Вељко Милјевиќ, а во судницата била и адвокатката Мариета Павловиќ, која го застапувало семејството на убиената. 

Со оглед на тоа дека само во фактичкиот дел е изменето обвинението, обвинителот го прочитал изменетиот фактички опис на истото: "На 22. февруари во 21:30 часот во автомобил "Opel Astra", откако убиената Кристина Крупљан се вратила од ноќно излегување, по што Кристина му кажала на Давид дека е бремена и дека има нова врска, тој со нож од 9 сантиметри и задал 73 убодни рани 15 рани по телото и главата, по што таа починала на самото место од раните на вратот и градниот кош, а тој се упатил во непознат правец".

На прашањето на судијата дали се смета за виновен по обвиненијата, тој изјавил дека и натаму не смета дека е виновен и дека се било една голема несреќа. Адвокатот на обвинетиот Давид Комшиќ, Вељко Мијевиќ, го предал завршниот говор на 12 страници, но и усно го изложил својот завршен говор кој почнал со зборовите: "Не е пријатно да се учествува во ваква постапка. Ние самите постапуваме во склад со своите улоги. Јас би и оддал признание на обвинителката за фер и коректниот завршен говор", рекол Милјевиќ, кој својата одбрана ја темелел на психолошката проценка на Комшиќ.

Мариета Павловиќ, адвокатка на семејството на Кристина Крупљан, рекла дека предложува Комшиќ да биде прогласен за виновен, бидејќи убил бремена девојка, за што бил свесен и дека поради тоа мора да се осуди според законот. "За родителите на покојната Кристина, последиците се немерливи и предлагам судот да го прогласи за виновен", рекла таа.

Наталија Славица, обвинителка во овој процес, рекла дека начинот на кој Комшиќ ја убил Кристина е суров. Таа во своето обраќање зборувала и за потребното време некој да зададе 88 убоди со нож.

"Обидете се да мавтате со раката 88 пати и ќе видите колку е долго тоа време, а за Кристина тоа било време полно со ужас. Кристина била свесна за смртта и не починала веднаш, и трпела тешко патење. Тоа негово однесување дава елементи за суровост", рекла таа меѓу другото.

Изрекувањето на пресудата на Давид Комшиќ е закажано за понеделник 9. март.

Рекла дека природата на врската не може да биде оправдание ниту олеснителна околност и дека наодот на психијатарот не бил уверливо образложен и дека се темели на база на претпоставки.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно