Главен град на кичот - Скопје

Главен град на кичот - Скопје


Tанцувачки нимфи ​​и пиратски бродови: белешки од главниот град на кичот, пишува Њујорк тајмс за Скопје. 

Брз квиз. Кое од следниве има смисла?

а) три пиратски бродови на река во земја без море на Балканот;

б) бронзена статуа од 47 метри со  воинот кој е Александар Велики, а исто така не е и Александар Велики; или

в) Куќа посветена на Мајка Тереза, светец познат по својата скромност, изработена во богат стил што најдобро може да се опише како Мајами ги исполнува Флинтстоните.

Одговор: Никој, освен ако не сте во Скопје, Македонија. 

Пред околу една деценија, тогашната владејачка партија на Македонија излезе со идеја за проект за изградба и реновирање низ целата земја, како начин да се заземе сопственост на историјата и да се привлечат туристи, наведува Њујорк тајмс. 

Стотици нови скулптури беа поставени низ градот, и многу нови градби беа подигнати во центарот на градот. Десетици лажни фасади беа додадени во зградите од комунистичката ера, додека се појавија и  голем број плочи. 

Проектот чинеше стотици милиони повеќе од јавните проекции и беше заобиколен од урбанистите и архитектите. Тоа беше централно прашање во протестите во 2015 година, што доведе до пораз на владејачката партија.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно