Emergency- ракуните напаѓаат

Emergency- ракуните напаѓаат


Вкупно 14 ракуни се еутаназирани, а причина за тоа „зомби“ однесување е вирусот Canine Distemper, кој влијае на респираторните патишта, нервниот систем, предизвикува неконтролирано тресење и напади, но и недостаток на страв кон луѓето.

Властите во американскиот град Јангстоун регистрирале десетици телефонски повици во последните неколку недели од страна на луѓе кои биле преплашени од ракуни, кои „се движеле како зомби во среде бел ден и ржеле.

Роберт Когештал излегол на прошетка со своите кучиња, кога одеднаш тргнал ракун кон него. Тој веднаш ги вратил кучињата дома и го фотографирал бесното животно.

– Одеше на задните нозе. Никогаш не сум видел ракун тоа да го прави и да ги покажува забите, а потоа само падна наназад во коматозна состојба, раскажува Когештал.

Вкупно 14 ракуни се еутаназирани, а причина за тоа „зомби“ однесување е вирусот Canine Distemper, кој влијае на респираторните патишта, нервниот систем, предизвикува неконтролирано тресење и напади, но и недостаток на страв кон луѓето.

– Ракуните можат да им пренесат беснило и парвовирус на домашните животни и на луѓето. Затоа треба да се избегнува ракун кој е активен дење и без страв им приоѓа на луѓето и збунето се однесува, се наведува во предупредувањето од експерти.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно