17.000 лица и фалат на Германија за туѓа нега и помош

17.000 лица и фалат на Германија за туѓа нега и помош


На Германија моментално и недостасуваат повеќе од 17 000 работници во секторот на туѓа нега и помош.

Новиот министер за здравство во моментов сака да го намали овој драстичен недостиг на негуватели со зголемен увоз на работници од земјите од Европската унија.

Повторно ќе се обидеме да ја активираме домашната работна сила, а истовремено интензивно бараме и негуватели од европското соседство. Во ЕУ на сила е правилото на слободно движење на работна сила“, рекол Шпан.

Тој најавил и забрзана нострификација на дипломи и професионални сертификати на кандидати од странство.

„Понекогаш овие процеси траат со месеци и години пред лекарите и негувателите кои веќе се овде и кои можат да прејдат на работата признание на диплома“, рекол Шпан и додал дека овој проблем во соработка со сојузните покраини, забрзано ќе се решава.

Текстот не смее да се печати или емитува без согласност и договор од редакцијата на ИнфоЦентар.Мк

Актуелно